duminică, 3 aprilie 2016

A fost odata ...o gradina mica !

   
   O idee aparent nebuneasca , pt ca asa ne spuneau toti prietenii nostrii : " Cum sa faceti asa ceva ?! Nu sunteti normali !!"...Si-am facut - gradina de legume in ceea ce in mod normal, trebuia sa se cheme  "2 camere" . 
   Acum cativa ani , cand inca eram acasa , am avut in grija curtea  sora-mii , aflata la 10 minute de mers de la apartamentul nostru . 
   Erau 2 camere de 3 pe 3 fiecare , pe care le-am imprejmuit cu gard de sarma , deoarece aveam si 3 catelusi  la curte  , care noaptea erau lasati  sa alerge in voie .
  Am pus de toate acolo : ardei capia , grasi  si gogosari  , rosii , vinete , castraveti , dovlecei , pastai , morcov  si ridichi , verdeturi , cimbru si busuioc , cartofi , salata , capsuni care rodeau tot anul , ceapa si telina. Cu exceptia vinetelor care s-au nimerit amare si a morcovilor care n-au ajuns mai grosi decat degetul cel mare , toate , absolut toate au fost in cantitate mare  si de o calitate nesperat de buna.  
   Nu am adaugat alt pamant  , nu am adaugat ingrasamant , si nu am stropit cu absolut nimic . Totul era cat se poate de natural . Am avut , de-am dat si altora ! 
                               











       Locul asta de casa nu are mai mult de 350 de metri  patrati , dar e dovada vie a faptului ca , nu-ti trebuie mult , ca sa-ti bucuri inima si sa-ti linistesti sufletul .
           
    
   

23 de comentarii:

  1. Omul sfinţeşte locul, aşa spuneau bătrânii noştri, drept pentru care vezi bine cum o palmă de pământ a devenit ascultătoare şi, acolo unde ar trebuia să fie loc de odihnă (casă) a rodit hrana curată şi bună ca răsplată a palmelor ce au trudit în mica grădină.
    Eu ştiu cum e, dar la nivel macro, curtea mea fiind de vreo 10 ori mai mare decât metrajul în care tu ţi-ai desfăşurat hobby-ul ăsta sănătos.
    Fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare vorba , Parinte ! Faceam totul cu o imensa placere si era o sursa de energie , ce venea inapoi inzecita . ...V-am citit , si-am aflat ca aveti o curte destul de mare , cu solar si animalute si cate si mai cate . Sunt sigura ca desi va este greu , aveti o mare satisfactie cand va umpleti camara cu rodul propriei munci . Ce poate sa aduca mai multa multumire sufletului , decat sa devi propriul tau creator . Multumesc pentru vizita si apreciere, Parinte !

      Ștergere
  2. Ce super! Ce harnici:) Si eu inainte ma gandeam ca o sa-mi pun de toate, acum ma doare sufletul sa stric...iarba:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti opta pt minigradina suspendata, Anca ! Sunt multe idei pe net . Nici eu n-as modifica prea mult frumusetea ta de curte , dar cred ca totusi un petic de pamant tot o sa sacrifici - poate nu neaparat anul asta . Anul asta bucura-te de iarba si linistea pe care ti-ai dorit-o cu fiecare coltisor din sufletul tau ! ... Meriti din plin ! Te imbratisez cu drag !

      Ștergere
    2. o varianta e sa faci straturi inaltate. Nu mai sapi prin iarba, ci o acoperi cu cartoane si pamant de padure. Daca peste 2-3 ani vrei sa te intorci la iarba, ridici partea de deasupra si semeni iarba in loc...

      Ștergere
  3. Ingenioasa idee! Era pacat sa ramana pamantul nelucrat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact ! Plus ca a fost mult mai bine ferita de catelusi . A fost o experienta frumoasa si datatoare de bine !!!

      Ștergere
  4. Asa cum spune Parintele, omul sfinteste locul. Daca iti place si vrei, se poate, dar musai e nevoie de munca si studiu.

    Eu am o mini gradina de 53mp2, inchiriata, dar deja am inceput sa ne uitam sa inchiriem una mai mare. pe unde ne plimbam ochim unde e pamant nelucrat, gras, si apoi o sa contactam proprietarul ( nu vreau mai departe de 1-2km de casa noastra pt ca mersul pe jos dupa job si dupa gradinarit sa nu devina o povara).

    Iar de pe balcon, in cateva jardiniere si lazi de pamant si lazi improvizate, cu efort si dragoste, cu pamant facut din compost, se pot obtine multe. Si nici nu e nevoie de cheltuiala, iar rezultatele sunt nemaipomenit de aromate si proaspete. Am scris aici: http://iubescorasulmeu.ro/2015/01/08/gradina-pe-balcon-cu-doar-10-lei-pe-an/ - mi-am dat seama de valoare abia cand a venit frigul si nu am mai produs nimic: bugetul saptamanal a crescut cu 5-10%, cam atata economiseam eu din ierburi si salatele produse .....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oftica mea , draga femeie , e ca sfintesc locurile altora ...in timp ce al meu sta parloaga !! ...In rest deacord cu tot ce spui !

      Ștergere
  5. ca o mica remarca: ma bucur ca ati valorificat si cei 350mp2. Imi dau seama ca daca am face doar 10-20% din oameni asa, foametea ar apune iar sanatatea ne-ar creste (legumele proaspete sunt mai valoroase ca orice din supermarket).

    RăspundețiȘtergere
  6. O experienta minunata de care poti fi mandra. Ce poate fi mai frumos decat sa gusti din legumele plantate de tine! Sigur au alt gust!
    Zile frumoase alaturi de plantute vesel! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acasa era minunat ! Aici in DE nu prea poti face multe . In primul rand, acum nu mai sunt la mosia sora-mii, ci a maica-mii ... dar lasand asta la o parte , au niste melci in zona asta , ca doar de vre-o doua plante nu se agata sa le devoreze , in rest strica tot . Deci nu-mi bat creierii sa gradinaresc , ca nu se merita . ...Dar da , stiu ca daca as fi linistita , as face foarte multe intr-o curte , desi am crescut la bloc , fara influente in acest sens . Zile frumoase si tie , Suzana !

      Ștergere
  7. Foarte frumoasa gradina! Abia astemptam si noi sa ne apucam de gradina noastra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere si vizita ! Ma bucur pentru voi ! Sa ne pui poze ! Pup !

      Ștergere
  8. Nu e deloc o idee nebuneasca! E o super idee!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu ?!...Sti ce-i fain , ca cei care ne-au incurajat asa , au avut ceapa verde si pastai tocmai de la noi din gradina !!! Te pup ! Multumesc pentru vizita !

      Ștergere
  9. Cu multa placere! Mai dureaza pana revin eu cu poze, azi dimineata am avut -1 grad si acum ne-am incalzit la 0 asa ca nu stiu cand vom avea vreme sa iesim in gradina. Am plantat insa, in casa, cu fetele floarea soarelui; asteptam plantele.
    Dupa ce am postat comentariul de mai sus, nu mi-am mai adus aminte numele site-ului tau si mi-a parut asa de rau... o sa incerc sa ma abonez ca sa nu mai pierd postarile tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai , multumesc tare frumos pentru o asa apreciere ! Ma bucur sincer ca-ti place in casuta mea , desi am si postari mai ...revoltate ,sa zic !! ...Cat de dragut ...sa plantati soarele in casa voastra ! ...Multumesc inca o data pentru vizita si aprecieri ! Pupici manutelor harnice !!

      Ștergere
    2. Imi place sa citesc pe bloguri despre indeletniciri asemanatoare cu ale mele, asa ca o sa revin. Anul asta cum stati cu gradina?

      Ștergere
    3. Din pacate , anul asta nu am nimic in plan ...nici macar o floare . ...Asta e ...ma doare sufletul , dar n-am ce face ! Te pup !

      Ștergere
  10. Foarte buna ideea si uite ce roade frumoase ati avut.Si matusa mea are o fundatie tot asa si acolo si-a plantat capsuni.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nesperat de frumoase si gustoase au fost ...mai ales cartofii ...dulci si buni ! Si la noi , capsunelelor le-a priit , plus ca aveam asa o satisfactie sa rupem de pe vrej si sa mancam , stiind ca-s ferite de animalute ! Te imbratisez Carmen si-ti multumesc pentru vizita !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Totalul afișărilor de pagină