miercuri, 19 martie 2014

Stabilirea unui meniu saptamanal

sursa


        Sa stabilesti un meniu saptamanal , nu e un lucru  usor , mai ales cand in familie sunt si copii. Inceputurile au fost  pe metoda "ACUM" ,despre care poate o sa scriu altadata ( p.s. - am scris aici ) . Metoda relaxata , este insa  un proces de durata , dar care in final ,va aduce multa liniste in casa ,si mai ales in portofel . Personal sunt adepta conceptului "gatesi o data , mananci de doua ori ",concept care a stat la baza realizarii meniului meu - dar , fiecare e liber sa aleaga ce doreste ! Dupa ce am stabilit conceptul , trecerea la pasul urmator , a fost un lung sir de experimente: ba retete dupa cartile de bucate ,ba cele de la prieteni .Mi-am dat seama ca nu merge , membrii familiei mele aveau alte gusturi , deci am ajuns sa gandesc altfel. Am analizat problema si am decis : timp de o luna gatesc in functie de ce-mi dicteaza sufletul si membrii familiei, DAR notez toate meniurile pe foaie ( absolut tot ,fel I, felul II, dulciuri , gustari ). Dupa ce a trecut luna , am dat fiecaruia din casa cate o foaie , sa treaca in scris, placerile culinare personale . A fost o adevarata nebunie , dar intr-un final , dupa lungi negocieri, am reusit ! Scopul realizarii acestui meniu , era acela de a face cumparaturi la modul inteligent , si nu bazat pe placera de moment ! Spor la experimentat - merita sa stiti !
     

4 comentarii:

  1. Eu fac meniu de 3 ani. Am inceput asta pt ca piata cea mai ieftina e departe, implica un bus+2 metrouri, asa ca merg saptamanal, si nu pot transporta produse ce ajung sa le arunc. In final, am facut economie la bani. (Mai merg la supermarket o data pe luna).
    Dupa 3 ani, formula noastra incepe vineri seara, cand ma uit in dulap+ frigider si vad stocurile. Ele sunt baza la meniu. Fac meniul nu cand mi-e foame :))), si participa toata familia. In plus, eu am scos gustarile, aici intra fructe si legume(la discretie pt ca e vara). Cine vrea peste cateva zile altceva, isi scrie pe meniu, si urmatoarea sapt. are.

    Fata de tine, gatesc o data si mananc de 3 ori. In plus, combin si castig timp, apa, curent etc. De ex. iau rosii cateva kg, fac un sos si o parte participa la supa de rosii, cealalta parte la sosul pt paste de la sf. sapt. cand nu mai am nimic gatit. Sau fierb oase o data, congelez excesul, si asta va fi baza la supe de galusti.

    Meniul meu e construit asa:
    -2 ciorbe/supe, una de sambata, una rapida miercuri (uneori cea de sambata ajunge)
    -friptura la tava, cu multe legume (legume mai mult decat carne)
    -joia paste
    -vineri mancam resturi (pizza cu resturi de branza/legume, salata din resturile de legume, etc)
    -din ce fac, vad ce pot sa pun la pachet, u ltima solutie e tartina cu telemea,pt serviciu.
    -micul dejun e si el estimat: de ex. 2l lapte juma e fiert, juma pus la prins, si am pe 3 zile un compot e pregatit din weekend, cate un ou pt 2 dmineti, iarna fac pate si am 3 dimineti etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lista de dorinte pentru saptamana viitoare , mi se pare geniala !!!! Ei ,uite ceva ce as vrea sa invat , despre congelarea mincarii , care chiar nu prea e dezbatuta pe la noi ! Am mai auzit pe ici pe colo dspre ardei umpluti congelati , dar nimeni nu precizeaza metoda ! Reteta de pate mi-a starnit interesul ! Imi plac mincarurile cu bani putini si care se pot face in casa ! Iti multumesc pentru idei , pretioase ca de obicei !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela eu pur si simplu ii fac ca pentru gatit si nefierti ii pun la congelator. Cand vreau sa fac ii scot, ii asez in oala, adaug apa, suc de rosii etc. si pun la fiert. Sper sa iti fie de folos :)

      Ștergere
    2. Trebuie sa incerc metoda neaparat !! Multumesc draga mea , si TE ROG CU SUFLETUL , daca ai link-uri , de unde se pot lua cat mai multe informatii in acest sens , te rog sa le afisezi aici ! Sunt sigura ca multe gospodine cauta asa ceva ! Multumesc si te imbratisez cu mare drag !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Totalul afișărilor de pagină