marți, 29 martie 2016

Curatenia in termeni simpli


    Laura mi-a propus intr-un comentariu , sa etalez cam cum fac eu curatenie . Multe s-au schimbat in viata noastra de cand suntem in DE, inclusiv la acest capitol  . Ei bine  , la mine totu-i simplu , bazat pe cateva reguli .   
sursa google
  

   1. Curatenia mea  incepe mereu dupa principiile :  de sus in jos ,de la interior la exterior si de la cel mai indeparta loc fata de usa , catre aceasta .
   2. In fiecare dulap , sertar , se scoate tot afara si se verifica dupa caz ( data de valabilitate la alimente sau daca  vorbim de imbracaminte , daca  mai poate fi purtata  ,  apoi caiete , harti , culori , jucarii  etc. )
   3. Sterg interiorul dulapului - raftului respectiv , si aranjez ce mi-a ramas la loc . 
       
   Curatenia generala , o fac cam o data la 2 luni in dormitoare , o data pe luna in bucatarie , baile o data la 2 saptamani . Geamurile ferestrelor se sterg saptamanal .O astfel de curatenie  la mine implica ,dat mobila la o parte ,  spalat de perdele  , covoare , tocurile usilor  ....in bucatarie - decongelat frigider , frecat cuptorul la aragaz , incheieturile acestuia , spalat tevile de scurgeri , furtunul flexibil de scurgere de la chiuveta  ,  ...bai - spalat faianta , tevile , usile de  la dus.... Hm , poate o sa radeti , dar acasa , ne puneam de acord toate vecinutele care locuiam pe acelasi tronson,  , si turnam aproape in acelasi timp , apa fiarta pe scurgere , atat la bucatarie cat si la baie , apoi fiecare , punea , in chiuvete , bicarbonat , dupa care otet si iar apa fiarta ! ...Si uite asa , curatam scurgerea de la etajul 4 pana la parter .  
    
   Acum , cateva lucruri de care tin cont sunt :
- Nu arunc nimic pana ce nu verific inca o data , mai ales bonurile de la cumparaturi sau diferite documente . Aici in DE primesti FOARTE multa hartogaraie ! 
- Nu fac stocuri decat la alimentele de baza ( faina , zahar , ulei , malai - maxim cate 1 kg in plus pt fiecare) . Altfel , cumpar un lucru-obiect doar atunci cand se termina-strica .
- Mentin totul simplu si cat mai putin la numar .
 - Am mereu la indemana o foaie, in care scriu ce trebuie inlocuit , cumparat .
 - Si inca una de care tin mereu cont : niciodata nu ma apuc de curatenie, fara sa fi pregatit cu o zi inainte mancare  gatita .
     Ca si produse de curatat , folosesc CIF pentru arsuri si nu numai (ex. wc sau condensul de la sobe ) , ca detergent de vase cel din gama  FROSCH   , pentru geamuri solutie tot de la FROSCH  (pe acestea 2 le combin  si cand sterg  mobila ) , PERSIL lichid pentru rufe , MR.PROPER pentru pardoseli si CILIT( piatra si rugina) pentru boilerul instant si wc .Sunt aceleasi pe care le folosesc de ani ,deci nimic schimbat .  Otetul si bicarbonatul de sodiu sunt la loc de cinste in casa .   
     Nu am perdele la schimb ...cand le spal, le si pun la geam . Doar lenjeriile de pat sunt in nr de 2 atat pt noi cat si pentru fata . Tricourile care chiar nu mai pot fi folosite , isi gasesc sfarsitul la curatenia generala , devenind carpe de sters . Prosoapele deteriorate merg la sters animalutul pe picioare cand venim cu el de afara .  Pot spune insa ca investesc ceva banuti in acele batiste absorbante de culoare , acelea pe care le pui in masina de spalat ,daca vrei sa speli la un loc, indiferent de nuanta ( exceptand albul , normal). Lucrul acesta il fac totusi  destul de rar, si mai ales iarna , pt ca se usuca rufel mai greu , si ca sa nu mai astept pana se strange de-o masina aceeasi culoare , bag amestecat . 
      Batai de cap  aici ne da curatatul mochetelor , pt ca sunt dintr-un capat in altul , bagate sub mobile.  Am gasit insa solutia , mai ales in perioada de naparlire a animalutelor : perii intai covorul cu peria cea veche  pe care o foloseam  la pieptanatul  catelului , apoi pun pe mana o manusa de menaj , si  inmoi mana  in apa cu otet , dupa care ,  cu miscari circulare sterg mocheta . Se formeaza ciuciuleti ,de care scap cand dau cu aspiratorul .
      Regulile generale ca si rutina zilnica : patul se face imediat dupa trezire , seara nu se lasa vase in chiuveta  si orice lucru cu care se umbla ,  se pune la locul lui . Sunt doar trei , insa ele la randul lor genereaza multe alte  actiuni .
      Acum ceva ani cand am descoperit  blogul Irinei , am incercat sa merg dupa programul Fly Lady . L-am adaptat cat de cat nevoilor noastre si chiar a functionat . Mi-aduc aminte si acum cu cat sarg lustruiam chiuveta , si-mi cumparasem chiar si-o pereche de tenisi cu siret . ...Anii au trecut , si totul a devenit mereu o adaptare , in functie de ce se schimba in viata noastra . Intre timp am mai gasit si alte bloguri cu idei interesante si usor de aplicat . Regulile generale insa  au ramas aceleasi   si  desi par simple  , ele sunt destul de bine gandite. 
        Cam asa e in mare curatenia generala in viziunea mea . La voi cum e ? Ce reguli aveti ?
    
  

18 comentarii:

  1. Bicarbonat, otet, apa fiarta pt tevi? O alternativa pt. Mr. Musculo atat de nociv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura , sa sti ca functioneza ! Ideea e sa se faca aceasta curatire cu regularitate ! Nu se face acum si se mai repeta la anul .Noi pe tronson faceam o data pe luna, iar personal saptamanal. ...Uite ca acum mi-am data seama , ca am uitat sa scriu ca si masina de spalat rufe , are parte trimestrial , de o spalatura cu otet .

      Ștergere
  2. Si eu torn bicarbonat si otet, las, apoi apa fiarta. Cam o data pe sapt, dar si mai des.
    In rest, pe jos spal cu apa si un pic otet, geamurile cu apa si un pic de detergent de vase si otet, otet adaug si in cuva de clatire la rufe, la fiecare spalare, si in cuva si in partea de clatit, si in partea de detergent.

    In rest, eu fac curat mai putin ca tine: geamuri la cateva luni, nu am mocheta ci doar un singur covor (poate cumpar altul), nu iau animal (alergii si stiu ce greu se curata, avuram unu...), rufe adun si spal in aceeasi zi (vineri seara/sambata seara) si cum pe astea le purtam, am fix 7 randuri pana la sapt urmatoare.


    La ce s-a marit volumul in casa: carti si chestii de handmade ale mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acasa avem ca si tine , un covoras pe mijlocul camerei . Le-am luat special ca marime cat sa se poata spala in cada . Si tot acasa geamurile le stergeam uneori si de doua ori pe saptamana , pentru ca , incalzirea cu soba , atat la noi cat si la vecini , ne obliga . Daca mai batea si vantul , tot condensul de la sobe , pe geamuri era !De aceea spun ca treaba asta cu un model de curatenie , nu se aplica . E fix ca la buget si meniu - fiecare dupa cu ii este traiul . ...Ei , despre volumul de handmade , uite ca pot spune acelasi lucru . Am constientizat asta la curatenia din decembrie . Am inceput sa pun frana! Probabil cele care au ajuns totusi pe mainile mele , or avea un scop in viata asta . E teren minat categoric , in a gandi sa renunt la ceva ! ....Te imbratisez femeie ! Multam pentru vizita si idei !

      Ștergere
    2. haha, si poti pune frana la chestii handmade? :D Ca eu ... mai vreau si mai vreau :D

      Ștergere
    3. Si eu ... as cumpara mereu ...le vreau pe toate ...dar , din pacate , pentru moment va trebui sa reduc viteza ...spre franare ( dac-oi putea!! ) ...am investit mult si n-am mai scos nici un banut cu ele ..asa ca , n-am ce face ...Sa ma ajute Dumnezeu !

      Ștergere
    4. Eu pun frână la suveniruri, magneți, bibelouri! La curățenie îmi vine sa le arunc pe geam. Nu mai e timp.

      Ștergere
    5. Te cred ...mi-aduc aminte perfect !!!

      Ștergere
  3. Harnicuta esti!
    Eu am geamuri la strada, dar nu le sterg toata ziua, nu-mi pun mintea cu ele, ci numai cand e musai. In rest, deretic toata ziua si eu prin casa ca furnica si tot nu se vede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suflete , departe de mine harnicia ...sechele din copilarie . La 7 ani eram puse de madam maica-mea , sa ne uitam cum aranja ea lucrurile in sifoniera noastra . Ne punea sa ne uitam cum e aranjata , apoi rasturna tot din ea , le facea vraiste si aveam o ora dupa ceas sa o aranjam asa cum o facuse ea ... Acum incerc sa ma abtin in a le aranja la dunga ... Urasc bibelourile ( cred ca n-am mai mult de 5 in toata casa , si alea nu-s mai mari decat degetul aratator), la fel si mileuri . Praful se sterge de nevoie ! Sunt multe pe care ma infranez in a le face , iar cu unele trec deja in extrema cealalta - nu le fac deloc ... Cu geamurile e alta poveste . ...In fine ,pentru mine ordinea si curatenia sunt doua lucruri diferite . Ori, in casa unde sunt copilasi si multa creativitate , dezordinea face parte din firescul vietii de zi cu zi. Vreau ca Diana sa-si aminteasca altfel copilaria ! ... Te imbratisez , Loredana ! Multumesc pentru vizita si ganduri .

      Ștergere
  4. Multumesc de sfaturi si idei.
    Dar vorba Loredanei: uneori parca am senzatia ca nu se vede... Cine stie, poate daca schimb abordarea!
    O zi frumoasa de miercuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul e sa nu devina un stres ! ... Cand eram acasa , locul meu de creatie , era cel mai vraiste posibil , dar in tot haosul ala , gaseam ce-mi trebuia, exact cand aveam nevoie . Era o dezordine ordonata ... si era dezordinea mea ! Sa nu devenim sclavele zidurilor , zic ! ...Multumesc si eu pentru vizita, Suzana ! Spor in toate !

      Ștergere
  5. Am citit ce-ti facea mama de mica cu hainele :)) mie imi facea la fel! Mi le arunca toaaaate pe jos in camera si eu trebuia sa le pun frumos si perfect inapoi in dulap. Off.. ce vremuri.

    Cat despre curatenie.. Apartamentul in care stam acum e micut. Nu avem copii, nu avem animale. Nici eu nu suport bibelourile, m-am saturat de ele cand eram mica si stateam o dimineata intreaga sa tot lustruiesc la ele. Am cateva ceva de decor, dar se curata usor si le schimb mai mereu, imi place sa schimb decoratia in casa. Aspiratorul il folosesc aproape zilnic, maxim la 2 zile. Geamurile le spal la cateva luni bune. Baia saptamanal, bucataria la fel. In rest, curatenia se mentine, asa cum spui si tu - daca iei ceva si pui la loc, nu se face desordine. Imi place sa le am toate ordonate si toate cu un folos. Nu tin lucruri ce nu folosesc doar de dragul de a le tine si nu sunt genul care are farfurii speciale pentru oaspeti. La mine se folosesc zilnic si se spala toate vasele. Folosesc toate fetele de masa (le schimb din cand in cand) si patul il schimb cam la 1-2 saptamani. Off.. ar fi multe de spus pe acest subiect :))
    Imi place postarea ta!! Te pup cu drag Gabriela :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu as avea MULTE de spus - nici nu sti cat de mult te inteleg ... insa postarea-i despre curatenie si ... despre curatenie daca vb , cred ca , atunci cand tinem cont de simplitate si simplificare , reusim sa ordonam cu brio . Multumesc ca-i trecut sa ma ...citesti . Te imbratisez si eu cu mare drag !

      Ștergere
  6. Cam asta este si programul meu la curatenie,doar ca nu spal geamurile atat de des,sunt multe si mari si imi ia destul timp sa le spal,in rest curat si strang destul de des si culmea de fiecare data gasesc un obiect,lucru de care nu am nevoie .Pupici si spor in toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puiuta , in Ro aveam condens pe geamuri vara si muuult praf si panze de paianjeni vara ( din cauza muscatelor de la geamuri )...aici geamurile sunt fix langa drum plus ca , am si un motanel tare mizgalicios ...sunt numai botice pe geam ...si tot facand asta asa de des , din varii motive , a ajuns sa devina rutina ...Da da si eu la fel , mereu se gaseste ceva despre care pot spune ...se poate si fara ...Am mai spus , sunt cumva obligata aici sa traiesc la limita ...pentru ca oricand putem fi pe picior de plecare !!! Multumesc pt vizita si pupam si noi fetele harnice si frumoase !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Totalul afișărilor de pagină