luni, 15 februarie 2016

Stabilirea meniului

      Scriam aici , despre un start mai relaxat, pentru
sursa
stabilirea unui meniu saptamanal .Cu totii stim insa , ca cel mai bun moment este ACUM. 

       Da , stiu , ai datorii urgente de achitat , copilul are nevoie de incaltaminte noua  si poate masina de ceva reparatii ,deci nu-ti prea sta gandul la un " meniu cu ce am in casa " . Insa , crede-ma pe cuvant , aceast ACUM , transformat intr-o  "disciplina" pe viitor , o sa-ti aduca mult mai multa claritate in buget si ceva banuti economisiti .
      Deci , ia-ti un caiet si un pix si fa un inventar al tuturor alimentelor din bucatarie , frigider , congelator si camara . Da , da , absolut toate ! Borcaniada de asta toamna , te va scoate din multe incurcaturi !!! ...E firesc  sa apara in lista ta si cantitati injumatatite (... jumatate de kg de zahar , malai , faina ...) sau ceva de genul " 2 morcovi "! Asa am inceput si eu ! Mi-aduc aminte ca azi , ca  am ajuns la piata cu o lista de genul "...3 cartofi , 4 oua , 5 cepe ..." !( Nu exagerez ...pe atunci Alin lucra cu ziua - era singurul venit  !) ...
      Revenind la lista , urmatorul pas este , sa respiri adanc , sa-ti faci o cafeluta slaba si ...sa analizezi lista . Incearca sa stabilesti ACUM , un meniu pentru urmatoarele 3 zile , cu ce ai in casa ( si poate cu un minim , dar REPET - MINIM  necesar de cumparat) .Acest meniu va include o supa ( ciorba ) , felul 2 si eventual ceva dulce ( clatite , prajitura marinarului , sau o placinta cu mere ...). Gustarea de dimineata iti poate da batai de cap , mai ales daca ai copilasi . Un ousor fiert moale , laptele cu fidea sau o cana cu  ceai si felii de paine  unse cu gem , te pot scoate din impas pentru 3 zile . 
     Ideea de baza e ,sa nu te opresti aici , sa faci imediat un alt meniu , pe acelasi principiu , de data aceasta  mergand la cumparaturi doar o data pe saptamana .
    Si pentru ca exemplul personal e cel mai bun , iata si dovezi ale inceputurilor :
                           

                             

                             

                            

                                

                                       

   Care au fost meniurile voastre de buget modest (...spre deloc ) ?
           
     

16 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mie mi-au folosit enorm ! Ma amuz uneori citindu-le , dar a fost o etapa importanta !Esential este sa nu-ti doresti perfectiunea ,nici macar in ceea ce priveste felul cum scri ! Cu timpul incepi sa le conexezi eficient - ex. - fac ciorba de burta ,atunci ma gandesc deja ca albusurile vor merge la un cheg ieftin , am un pui , pot face 3 feluri de mancare :supa cu galuste , pilaf , apoi din putina carnita ( pieptul ) si cateva legume fierte , o salata boeuf , iar albusurile de la maioneza se pot transforma in cateva bezele . ... Nu e greu , dar necesita consecventa si rabdare . ...Multumesc pentru vizita ! Imbratisari !

      Ștergere
  2. Eu asa cumpar si acum, chiar daca avem 2 salarii bune. Muncesc din greu pentru bani si nu mai vreau sa ii arunc cum faceam inainte. Produsele perisabile (3 oua, 2l lapte) le iau strict de pe lista, cele ce rezista le iau la oferte si iau cantitati mari, asta pt ca dupa ani de planning stiu ca in fiecare sapt. consumam 3-4 cartofi si linte la fiecare 2 sapt etc.
    Tin meniul strict de cativa ani: scriu meniu pe sapt urmatoare, pornesc de la ce ingrediente am, adaug ce nu am si cantitati, si ma duc la piata o data pe sapt. Cu lista asta am redus bugetul saptamanal la jumatate (si mai mult), am redus cele aruncate si duc gunoiul maxim o data pe sapt.
    Schimbarea nu a venit usor, ci din practica repetata. O sa pun pe blog cum imi fac eu planner-ul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abea astept planner-ul tau ! Exact aici e secretul ...sa nu renunti si mai ales sa nu-ti creezi despre tine o imagine, cum ca esti sgarcita ! In prima faza poate a parut asa ( eu am avut ideea de "oropsita ") dar vazandu-se rezultatele , am realizat ca e o binucavantare . Multumesc draga femeie !

      Ștergere
  3. A, si din meniurile ieftine, cele mai ieftine sunt cele de sezon. Vin urzicile, vine papadia, leurda, abia astept sa ies la plimbare si cules. Asta toamna cu acestea plus cumparat ceva cereale (o punga linte, o punga naut, ceva orez) si cumparat mere si pere si morcovi(suntem mari consumatoare de fructe) am reusit sa am meniul pe o sapt. 2 persoane (sotul plecat).
    Asa am invatat ca se poate trai simplu si ieftin.
    In bucuresti mai e un avantaj: magazinele Penes Curcanul ce vand...spate de curcan, ieftin si f. gustos (piftie, supa de oase) - dar daca nu e, se poate trai si fara carnuri si sanatos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact la fel si noi ...veneam cu mainile basicate dar mancarica de urzici era un deliciu !! ...Asta e un punct dureros pt mine ...acasa faceam muuuult mai multa economie ...aici e destul de greu ...ma rog , nu vreau sa ma vait , insa-mi lipseste energia aia pe care-o capatam cand mergeam dupa urzici , ghebe , mere , nuci ( aici pt niste nuci luate din camp , au chemat politia ...ma rog ). Imi lipseste mai ales multumirea aceea interioara , ca fac ceva pentru mine si cfamilia mea ! Sunt de neinlocuit clipele acelea ! Pe langa economie , amintirile timpului petrecut ca-n copilarie ,sunt de nepretuit ! Si-mi lipseste borcaniada , sa sti ...da rau de tot , nu asa!!!...Imbratisari si multumesc pentru ideile tale ! Abea astept , sa ne impartasesti din secrete!

      Ștergere
    2. Nici in Romania nu e legal: sa culegem de pe pamantul altuia e ilegal si in Romania ca s-au cam terminat retrocedarile si procesele, doar ca politia nu ii pasa ce facem noi pe pamantul altuia ... (practica de furat de pe timpul lui Ceasca a inceput sa se evapore....ca atunci nu ii pasa militiei pana nu faceau 1-2 reclamatii). Nici in parcurile amenajate nu e voie de cules. Nu mai este pamant a nimanui si nici pamantul statului (cred statul mai are doar unele paduri de protectie,de lunca, i-au mai ramas rezervatiile naturale si cele stiintifice dar si acolo e ilegal de cules, iar in ultimile e ilegal de intrat).

      Dintre vecini, cativa si-au luat autorizatie de pescuit si pot pescui in anumite lacuri/rauri publice si pot lua peste acasa.

      Eu mi-am identificat cateva locuri abandonate si am mai intrebat localnicii a cui e si daca ne lasa sa culegem; acum mi-am inchiriat o mica gradina si e un loc unde aruncam (eu si ceilalti mini gradinari de acolo) ierburile la compost si pe langa se dezvolta bine urzicile (si doar eu le culeg). Am mai gasit si oameni care nu isi pot culege tot din gradini/pomi si cheama oamenii (lasa hartii ca e liber).
      Ma gandesc sa intreb si pe la fermierii care vand produsele daca vor sa ne primeasca la cules pt cateva ore (exercitii fizice in natura).
      In rest, noi consumam multe chestii crude (timp si costuri cu gatitul - minime) asa ca profitam de tot ce se poate.
      Si sper pe viitor sa gasim o gradina si mai mare de inchiriat si sa o avem pe termen lung ca aici mai avem doar pe anul asta (noi cautam aproape de unde stam, ma uit unde e pamant ne-lucrat dar arata gras, fertil, si intreb sa caut proprietarul).

      Toate acestea m-au ajutat sa imi dau seama ca ma pot descurca cu putini bani, ca orice ar fi nu mor de foame, ca ma descurc in orice conditii, si din moment ce au disparut grijile primare (foame, casa) am reusit sa fiu calma si senina.

      Ștergere
    3. Nucii aia erau pe marginea drumului ...dar aici la ei ...in primavara , fiecare-si inchiriaza cate un copac ( nuc , ciress , cais ...) de la primarie - sau ceva de genul , am inteles ...si doar el culege din ala ....eu am aflat asta tarziu cand Alin a fost angajat sa curete copacii aia . Nucile le luam din iarba ...nici prin gand nu ne-a dat ca-s cu proprietar !...Of, ca frumos mai scri ! Sa sti ca pestele prins de Alin pe cand eram in tara , ne salva si noua vre-o doua meniuri, iar cand am avut in grija locul de casa al cumnatului , ne-a mers cel mai bine! O sa postez odata cum am facut noi gradina in fundatia de la casa , de dadeam si la altii !!... Unde mai pui ca erau si bio ! Se poate trai cu bani putini daca ai liniste si vrei sa te eliberezi de tipare ! ....

      Ștergere
  4. Ar cam trebui sa incep si eu cu liste si notite. Tare buna ideea asta, sa stii! Ma organizez tare prost, se pare.. cumpar lucruri care apoi: nu le fac - le gatesc prea tarziu - expira. Apoi cand am nevoie de ceva imi dau seama ca nu am (faina, lapte, ceapa.. chestii ce ar trebui sa fie acolo mai mereu). Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. " Lucrurile nu sunt greu de facu . Greu e sa te pui in starea de a le face " - Constantin Brancusi ...sa sti ca inca ma lupt cu asta ! Spor Evelyn !

      Ștergere
  5. In sfarsit am scris. Articolul e lung, mai am multe de adaugat, dar am inceput sa ii dau o forma: http://iubescorasulmeu.ro/buget/ - mi-am pus si niste printscreen=uri din excel, o sa adaug si poze cu foile mele saptamanale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici n-am postat comentul tau , si-am si plecat in vizita !!! Foarte bine gandit ...se vede ca ai ani in spate cu asa ceva ! ...Si-mi place tare mult ca folosesti culori ....nu m-am gandit pana acum la asta ! .. La Buget FUN ce tipuri de cheltuieli ai , adica spre exemplu un cadou pt o petrecere sau un dar de nunta - cumetrie , unde-l incadrezi , la FUN sau ... ? Eu sunt mai aproape ca si alcatuire , de versiunea ta de buget din 2013 ... !!! Mai am de experimentat , nu gluma ! Multumesc pentru ca mi-ai dat de stire despre aceasta postare ! Multumesc si te imbratisez !

      Ștergere
    2. La FUN bagai: cadouri ( fiica mea a avut si ...3 invitatii la petreceri intr-un weekend, greu e sa locuiesc cu miss popularitate), suculet la terasa, cadouri la colegii de birou, mers la zoo, carti si atze si materiale mie etc.

      La excel e f. fain de pus culori. Eu avui multe versiuni, conturai functie de ce imi pare interesant o perioada. MAi intai conturai cu rosu cele care voiam sa le reduc. Apoi am conturat cu verde ce deja le redusei( negociat/schimbat). Apoi am pus cheltuielile anuale sa le impart in mici sume lunare sa le acopar din timp ( asigurare, consult medical, recalculare facturi, plata anticipata a datoriilor, nunta, botez etc etc).
      Imi pare rau dar nu am pastrat toate versiunile astea intermediare... astea is ce gasii prin emailuri ( ca am mai dat la prieteni).
      Ca o remarca: acum le am f. simple. Dar cu ani in urma le aveam mult mai detaliate. Acum mi-e usor pt ca merg o data pe sapt la cumparaturi, stiu deja stiu ce si de unde sa iau ( inclusiv la facturi mi-e mai simplu), nu mai am datorii si nici transferuri interbancare pt platit rate (desi de acum incep o noua rata, pe 15 ani...) deci tin totul strict ca e mult mai usor. Ei bine, luna asta e varza pt ca ne mutam, avem mesteri la spart zid si refacut retea electrica, completam mobila, remarcat ca mobila veche e semirupta deci nu mai rezista etc. asa ca e o luna cu gaura neagra marcata cu rosu :))))

      Ștergere
    3. Inteleg perfect faza cu miss popularitate . Are 10 ani jumatate si incearca din rasputeri, sa-si gaseasca "locul ei"! Mai impunem noi limite , dar in general castiga ( e cam juma-juma scorul ) ! .... Sistemul tau colorat e SUPER ! O sa-l aplic negresit ! E motivational si mult mai clar ! Eu o sa mai merg o perioada pe listele mai detailate. Schimbarea asta de tara , psihic, mi-a creeat senzatia de pierdere totala de control .Alcatuirea bugetului e tot ce mai am din vechile obiceiuri ! Desi sunt aproape 3 ani de DE , tot nu mi-e clar ce caut pe-aici, si asta s-a vazut si-n alcatuirea bugetului . Am derapat mult in unele perioade si uneori doar ca o razvratire ! Asa ca o sa aplic aceasta noutate , si sper sa revin pe ape mai limpezi ! Utile si mobilizatore cuvintele tale! Te admir sincer ! Sunt convinsa ca noile etape din viata voastra , au fost gandite si analizate in amanunt , deci putin probabil sa te demoralizeze ceva ! Asta e de fapt mesajul alcatuirii unui buget: o claritate ce confera mult confort psihicului . O siguranta ca poti si ca ceea ce faci ,o sa duca acolo unde vrei tu si nu in voia sortii , chiar daca esti perfect constient, ca o sa existe "n" factori perturbatori ! Secretul e consecventa ! ... Ma bucur pentru realizarea voastra ( chiar daca implica rate ) ! Sa va dea Dumnezeu putere , sa le duceti bucurosi si cu usurinta pe toate ! Multumesc tare mult pentru lamuriri si idei , si-o sa te urmaresc cu mare interes ! Spor in toate , femeie draga !

      Ștergere
    4. Nu e niciun secret: am avut un plan, un buget, l-am impartit pe etape, pe pasi, in fiecare luna am avut o suma pusa deoparte pt casa( sa scap de chirie). Eu sunt un om vizual, un plan ma ajuta f. bine. Pana si decizii gen renuntat la tv, mers pe jos, pachet zilnic, gradina, negociat facturi, extra venituri, mutat in chirie mai mica, totul a fost gandit pt a avea bani de avans, si pt fondul de pensii privata. Aici se cer 40 ani minim contribuiti pt pensie asa ca am nevoie de o alternativa = investitie pe termen lung.

      Eu cu plecarea am schimbat tot: mancare, obiceiuri, igiena, finante, carti, prieteni etc. Pana si notitele mi le scriu in alte limbi. Noi in urma nu am lasat nimic ( am inchiriat si gata), dar daca as decide intoarcerea, pt mine ar fi inca o emigrare. Si daca e musai, cu placere, ma descurc si in codru.

      Ștergere
    5. E mare lucru sa poti fi asa de flexibila si detasata ! Bravo tie , te apreciez maxim ! Inca n-am ajuns la nivelul asta de maturitate . MARE , MARE LUCRU DRAGA FEMEIE !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Totalul afișărilor de pagină