marți, 27 august 2013

Transformarea gunoiului in comoara ...(1)

 ...sau pe scurt - compostul .

 Si pentru ca ne pregatim (deocamdata ), doar sufleteste pentru casuta noastra ,cu gradina de flori si pomi fructiferi , cu productie proprie de legume sanatoase, ma gandeam, ca se strange foarte mult gunoi,cand se locuieste la curte (sa nu mai vorbim de gunoiul care se strange, cand gatesti in bucatarie ),gunoi care poate fi transformat in ingrasamant . Si ar fi si pacat ,daca spatiul  permite, sa nu se faca acest compost !  

Deci , sa o iau cu inceputul ! Compostul este o succesiune de straturi alcatuit din ingrediente umede (sau verzi ) si altele uscate.Ingredientele verzi : absolut tot ce este BIODEGRADABIL ,resturi vegetale din curte si bucatarie .Pliculetele de ceai , zatul de cafea(care este un foarte bun afanator ),cojile de ou (care trebuiesc neaparat maruntite si care aduc un aport de calciu),painea uscata,resturile de paste fainoase si orezul, toate acestea se pot adauga in compost.Vinul otetit sau cel ramas de la petrecere, nu trebuie aruncat ,ingredientele acestuia grabind procesul de descompunere .Tot la ingrediente verzi se incadreaza urzicile si spanacul (care aduc compostului un aport de fier), precum si iarba verde proaspat taiata , vita de vie si altele asemanatoare.

sursa foto:google

Ingredientele uscate sunt constituite din frunze uscate,iarba uscata,crengute si rumegus , acesta din urma nu trebuie sa depaseasca un sfert din cantitatea compostului , dar care are un aport destul de insemnat in compost .Tot la ingrediente uscate intra si hartia , facturile , ziarele(chiar si cele cu foaie cerata , chiar daca se descompun mai greu ), cartonul (care , la fel ca si crengutele, trebuie maruntit inainte de afi adaugat),dar si servetelele de hartie (daca acestea nu au fost folosite impreuna cu substante toxice de curatenie).In interiorul compostului , se poate adauga si gunoiul de grajd de la ANIMALELE IERBIVORE (gaini,iepuri porumbei ,etc ),precum si cenusa obtinuta ,in urma arderii lemnelor naturale (aceasta fiind o sursa excelenta de fosfor , calciu si potasiu).De mentionat faptul ca , daca zatul de cafea si cojile de oua , aduc aciditate compostului, cenusa este de natura alcalina ,deci este indicata pentru reglarea nivelului dintre baze si acizi.

Ce NU trebuie sa ajunga in compost ,sunt :resturile de carne si oase(acestea pot atrage animalute care vor scormoni gramada, iar mirosul emanat de compost va fi mult mai neplacut ),produse lactate , uleiuri si grasimi folosite in gospodarie, slanina si untura (si uite asa ne apucam de facut sapun de casa ),precum si orice produs tratat cu pesticide - ei aici am eu o dilema , caci  si daca ai cumparat din piata , nu ai de unde sa sti ,ca nu e  tratat ! Tot in categoria celor interzise intra si cenusa obtinuta de la lemnele vopsite sau lacuite , precum si cea obtinuta in urma arderii carbunilor de gratar .Si nu in cele din urma : (pe cat posibil )nu punem in compost frunze, radacini si tulpini, care au fost afectate de vre-o boala.

 De retinut faptul ca: ingredientele de natura uscata trebuie umezite ,procesul de toacere al ingredientelor (fie ele uscate sau umede ), accelereaza procesul de descompunere ,iar amestecarea periodica a acestora,duce la obtinerea unui ingrasamant de calitate . 

 Si mai sunt multe informatii despre compost , deci revin !


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Totalul afișărilor de pagină