
Dar sa va povestesc ! Bacteria asta , care pe mine ma face "scandura de gard " este una foarte cunoscuta ca denumire , insa probabil mai putin cunoscuta , in ceea ce priveste felul cum actioneaza , dar mai ales ,cum o tinem noi la purtator ani si ani la rand . Si daca mai avem si-o fiere lenesa sau strangulata (cum am eu) , plus factori de stres externi , dar si un fond genetic (tata a avut ulcer), ei , esti la un pas de cancer . Nu , nu exagerez ! Slava Cerului , la mine inca nu s-a confirmat acest diagnostic (astept inca rezultatul biobsiilor), insa acolo e cel mai grav unde se poate ajunge . Despre cine-i vorba ?! .... Despre prea incantatoarea si super secretoasa Helicobacter Pylori ( H.P.)!
Dupa ce-am ajuns acasa , cu diagnosticul in mana , am cautat pe net , sa vad simptomele , iar scaderea in greutate a fost una dintre ele . Balonarea , senzatia de satietate precoce , uneori urmata de greata , sunt alte stari , care nu te prea duc cu gandul, ca o bacterie poate sa ti le provoace . Te gandesti ca ai mancat pe foame , pe fuga , sau ceva ce nu ti-a priit ,ori poate fierea-ti da batai de cap, dar nu te duci cu gandul o clipa, ca ai ceva in stomac , pe care-o porti (poate) inca din copilarie , si care cumulat cu alti factori , se acutizeaza in timp si poti ajunge , in cel mai fericit caz , la o gastrita cronica .
Si cand te mai gandesti (iar) , ca se depisteaza printr-o simpla analiza la "treaba aia mare" sau in sange (desi cea de la sange , am inteles ca " poate fi utilă, dar din nefericire testul rămâne pozitiv după multe luni de la eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori şi de aceea este dificil de utilizat" - sursa aici) ,parca nici nu-ti vine sa crezi , cum de nu i-a dat in cap medicului , sa o puna pe lista de investigatii de laborator?!? Pe langa Candida , care face la fel de multe ravagii , atunci cand iese din parametrii ei normali , H. P. omoara anual un numar egal de oameni precum accidentele rutiere (sursa acestei ultime informatii aici )
Ce o provoaca ? Murdaria , apa contaminata , mancatul la restaurante sau cantine cu igiena precara etc . De retinut faptul ca , o data intrata in organism , este usor intretinuta (sursa aici) de acidul acetil salicilic (aspirina) şi antiinflamatoare (antiinflamatoare nesteroidiene - unele recomandate chiar la copilasi) . Vin acum si intreb , oare cator pacienti , carora le sunt prescrise antiinflamatoare , le sunt MAI INTAI prescrise investigatii de laborator pentru H.P. ????....
Cel mai important este insa, ca eu (posibil) sa o fi transmis si Dianei , asa ca va trebui si ea investigata ! Ramane de vazut acum cum voi tolera tratamentul indicat (antibiotice specifice timp de 7 zile) si apoi ce va veni, in urma rezultatelor de la biopsi.
Desi este stiut faptul ca, acest tratament te scapa de prezenta bacteriei ACUM , dar poti lua oricand iar H.P. , am sa incerc , sa introduc in alimentatie cat mai multe ceaiuri si produse care anihileaza cat de cat acest " musafir nepoftit ".
Multa sanatate va doresc , dragii mei dragi !