marți, 26 mai 2015

Unde incadram ...ce primim !?

   
 Da , tot despre buget si organizare e vorba, dar si de implicarea emotionala . 
sursa google
Cand primim o prima de  la serviciu , stim ca va veni ,deci poate fi deja cuprinsa in "prognoza " din luna pentru care  alcatuim bugetul respectiv .Cand este vorba  insa , de o apreciere in bani,  pentru un "ceva" facut extra ( fata de program si indatoririle din fisa postului) , putem gandi in doua feluri : incadram acel venit , la venituri suplimentare sau raman banii nostri de buzunar , si decidem doar noi ce facem cu ei . Deci, daca se decide  "declararea " lor , atunci banii primiti , sunt  ceva extra, despre care  insa  nu stiai daca o sa vina si cand , deci cel mai probabil vor fi luati in calcul , cand se face balanta lunii respective .  DAR ce si cum gandim un ajutor in produse , unde-l incardam ca buget . Clar e tot un venit neasteptat , si ...mai departe ?! In mod normal , ca sa-l poti contabiliza intr-un fel , ar trebui sa-i dai o valoare si sa-l adaugi tot la venit suplimentar , asa-i ?!...Deci , consideri ca  produsele respective ( sa zicem lapte , branza ,oua , pui  ), se incadreaza in lista de cumparaturi  a saptamanii x  din luna respectiva , si  atunci mergi pe ideea ca  ai facut economie , punand la modul real banii aferenti , la fondul de rezerva , spre exemplu . La fel se poate gandi si cu un cadou primit ( iti doreai un suport de bucatarie , ai pus bani deoparte pt el , si uite ca prietena ta cea mai buna , ti-l face cadou ). 
       Oare nu ne trezim  la un moment dat , ca ajungem sa ne contabilizam pana si bucuria de a primi  ???!  Pe de alta parte insa  , bucuria de a darui , o contabilizezi , nu ?!? E  un mod prea drastic de a privi problema ..... oare exagerez ???!?

2 comentarii:

  1. Pana la urma si cu salariul putem sa facemc e vrem noi si n-ar fi rau ca macat o data pe an sa facem o nebunie, sa cumparam ceva extravagant - nu neaparat un lucrud ar un weekend la spa, un ap foto, un buchet de flori, un tablou... In genere banii care sunt bonusuri eu le consider un fel de cadouri de cele mai multe ori. Stiu regula de la mama mea - ea preda la un liceu -ala era salariul si intra in casa, dar orele de la universitate sau meditatiile erau ale ei si le cheltuia dupa bunul plac, pe placeri personale in special. Eu uneori daca iau niste bani necalculati ii consider cadou si procur bucurii pentru noi, saptamana asta insa mi-am cumparat cauciucuri de vara... Cred ca trebuie un echilibru:) in toate si in economii si in cheltuieli:).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da , clar e discutabil de la familie la familie si de la buget la buget . La mine spre exemplu , mai toate veniturile mi le echilibreaza cel de sus ...am avut un venit in plus ...mai nu stiu cum , a venit si-o amenda de circulatie , ori s-a imbolnavit Diana , ori s-a stricat ceva in casa ...si eu care adoptasem , excat cum spui tu , acest venit ca pe un cadou ( considerand in acel moment "uite banii astia ca si cand n-ar fi fost , dar raman cu lucrul respectiv ) , ajungeam de foarte multe ori sa regret cheltuiala facuta , spunandu-mi " uite daca lasam banii acolo , aveam acum cu ce sa acopar acest neprevazut "... Poate e o chestie de perceptie , sau de atasament , habar n-am ! ....Clar e, ca nu e foarte simplu de decis , pentru ca e posibil la un moment dat sa te percepi ori zgarcit , ori indiferent !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Totalul afișărilor de pagină